vineri, 24 iunie 2011

Cea mai frumoasa parte din mine


Avem cu totii o parte frumoasa. De la normal la nebun, de la mediocru la intelectual, de la rrom la roman, de la mine pan' la tine.

Este cineva care ne ajuta sa o facem si mai frumoasa? Este un el, o ea, care sa ne ridice parul pe noi printr-un gand, printr-o mangaiere, printr-un cuvant? Este o melodie care sa exprime toate cate gandim alaturi de viata?

Cea mai frumoasa parte din mine se modeleaza inca. Exista oameni minunati, care n-au habar ce rost au in viata noastra, pentru care am scos la iveala tot soarele din noi, toate florile de iasomie. Chiar daca gresesc. Si exista dorinta, straina de altii, de a fi cat mai frumosi in interior, de a lasa rautatile pe seama altora. Eehh... "multi nu vor intelege, putini vor pricepe". Poate ca mai trebuie cel putin 30 de ani sa mi se dea dreptate.

Exista oameni langa care suntem noi insine, cu care totul vine de la sine. Acestia sunt prietenii. Exista oameni cu care calculam, ne temem, dam si cerem, ne suparam, avem gelozii, iscam tensiuni, avem pasiuni, momente de liniste si de apropiere. Acestea sunt fiintele iubite, fata de care nu vine intotdeauna totul de la sine. De ce? Cred ca e o eroare a vremurilor... dintotdeauna. Daca totul ar fi chiar asa cursiv, ar fi doar amici, poate. Fata de toti, insa, vrem sa ne aratam partea cea mai buna, uneori sincera, alteori nu.

Chiar si fata de straini vrem sa fim buni. Cuvantul a degenerat in "cool", "ok", dar eu zic ca la baza este altceva pe langa mandrie, dorinta de a fi apreciati. Nu fac caz, nu ma laud, dar imi iese destul de des in cale ocazia de a face bine. Asa se intampla. Ma gandesc ca face parte din menirea noastra, a oamenilor, sa ni se iveasca in cale ceva in mod constant.

A fost din nou seara de Sanziene la Mina Minovici. Atmosfera feerica. Trebuia sa imi visez alesul in noaptea aceasta, dar eu l-am visat pe Florin Piersic Junior. De unde nu stiu, dar se pune? :-)

Oare de ce barbatilor le e rusine sa ofere acum o floare? Am observat un gest al unui tip care i-a oferit in treacat o "sanziana" prietenei, trecand pe langa ea, fara priviri in ochi. A mers inainte, dupa care s-a intors sa ii vada zambetul. A ocolit, insa, reactia de moment. Inainte era natural sa fii romantic, acum e o rusine. Rusine sunt si manierele. Rusine este sa curtezi o femeie si sa nu fi tu macho care este curtat de "n" exemplare cu fusta. Si ma uitam asa, la dl. Mironov, cum isi conducea sotia, cum o tinea de spate, cum o ocrotea, cum o lasa un pas in fata cand trecea prin multime. Eeii... unde sunt vremurile acelea ale cochetariei?

Am reintalnit pe cineva din Republica Moldova si tocmai spusesem ce dor imi e de graiul acela. Zau ca nu inteleg pe bucurestenii cu ura pentru provincie sau pentru moldoveni. Am ascultat reactii foarte urate care m-au mahnit. Nu-i loc de romani prin capitala, ce sa-i faci?

Dar hai sa ascultam piesele care m-au inspirat sa scriu despre acest lucru.
Alexandrina Hristov - "Cea mai frumoasa parte" http://www.youtube.com/watch?v=vp-9axzmJZg&feature=related si "Maria"
http://www.youtube.com/watch?v=AFYW2ZTJVqM

3 comentarii:

Andrei spunea...

Nu cred ca exista o “ura” a bucurestenilor pe provinciali, e mai degraba o mandrie (prosteasca) fata de locul de bastina, cand nu ai cu ce altceva sa te lauzi. Tinand cont ca Bucurestiul are oameni veniti din toata tara, e oarecum penibil sa ai „ura” fata de provincie. La fel de jalnice mi se par si reactiile ardelenilor fata de „regateni”. Insa genul asta de raca exista si prin alte tari, asa ca nu e cazul sa ne ingrijoram prea tare ... cred.
Cat despre moldoveni/basarabeni, acolo e o alta discutie. Am toata aprecierea pentru cei de acolo care atunci cand sunt intrebati, raspund ca sunt „romani”. Pentru cei care se dau „moldoveni” sau bajbaie dupa un raspuns, le-as sugera frumos sa se intoarca la Chisinau sau de ce nu, sa se duca la Moscova, ca oricum aia nu dau 2 bani pe ei. Ii inteleg ca le este greu dupa 50+ de ani de spalat creierul pe stil sovietic, dar daca totusi au venit in Romania doar pentru statutul de cetatean UE, eu unul i-as zbura inapoi imediat. Am intalnit persoane de acolo care mi-au spus niste treburi naucitoare de-a dreptul, despre cat de buni au fost sovieticii. Sau ce parere sa ai despre unul care are contul de mail curent la mail.ru (evident, totul este in rusa), cat de roman sa il crezi ? Ehh, ar mai fi de povestit, sunt si romani adevarati acolo, care merita toata admiratia, dar sunt si multi mojici.

nami spunea...

Am intrebat-o odata pe o amica din Republica Moldova despre oamenii de acolo si mi-a spus cat de indoctrinati sunt, cat de ingustate le sunt libertatile si drepturile. A fost si ea la acele manifestari de la Universitate de acum vreo 2 ani. Nu stiu cat spune asta.
Tinerii vor cetatenia romana, vor pasaportul pentru Europa pentru ca acolo nu prea se poate ajunge mai sus. Si nu vorbesc din punct de vedere financiar. Eu stiu ce ar fi de condamnat?

Andrei spunea...

Pai daca tot sunt asa indoctrinati, se pot duce oricand la Moscova, care-i un oras foarte mare, iar ca nivel al salariilor am inteles ca-i pe la un nivel cu Bucurestiul. Acolo isi pot exprima linistiti admiratia fata de poporul rus. Problema mea e ca unii ajung aici folosindu-se de niste facilitati oferite de statul roman (bursa, obtinerea cetateniei) celor din Republica Moldova, dar sunt cu sufletul dincolo de Nistru. Si tinand cont de cate belele ne-au facut rusii de-a lungul timpului, nu imi convine sa vad ca profita niste rusofili mocangii.
Repet, pentru cine este de peste Prut dar se simte roman, am toata admiratia. Nu lor li se adreseaaza acest dezgust al meu.