miercuri, 9 februarie 2011

Pipera pestrita


Viata nu e chiar plictisitoare sau rutinica in Pipera, cum multi ar crede. Chiar noi, "oitele" ce calatorim cu metroul, ne ironizam comportamentul si viata pe care o avem.

De la iesirea din metrou, cel putin 4-5 tinerei te asteapta sa iti spuna ca s-a deschis un Pizza Hut in zona, ca sunt oferte speciale la pizza, ca X face pizza cea mai buna. Ai zice ca noi mancam numai pizza pe aici, nu ca nenea care isi cara in plasuta doua portocale mari si altele de-ale gurii. Si, cum parca nu ar fi deajuns, mai sunt vreo 2 distribuitori de fluturasi de pizze si pe trotuar.

In dreapta, cum iesi la aer, e chioscul de ziare, unde o tanti grasana vorbeste mereu cu altcineva, pe langa tine, cumparatorul. E de-a locului si stie tot ce misca. Niciodata nu e singura in ghereta ei din sticla si metal. Adeseori "flirteaza" cu cate cineva, cat mai neaos cu putinta. Dehh... stie femeia ce stie. Gasesti cam de toate de-ale gazetariei actuale, iar unii care sunt mai cunoscuti asa, se servesc din duzina de brichete, lasand paguba viitorului client. Fata in fata cu ea sunt vanzatorii de ciorapi, sosete, manusi, zambile, martisoare, inimiore, coronite de brad si altele. Acum avem 4 lei pentru primii ghiocei.
Peste drum, s-au deschis noi si colorate patiserii, supermarket, cofetarie, cabanute cu fructe si alte produse, florarii si nici eu nu mai stiu cate altele. Pe trotuarul din fata, zac taxiurile cu soferi galagiosi, impertinenti si scandalagii. Adeseori, nu ai loc de ei nici cand vrei sa treci linia de tramvai. Toate astea le vezi dintr-o prima ochire, cand scoti nasul la suprafata.

Azi dimineata, un tiganus cu un lat in mana, canta "O iubireee...". "Un tanc de vreo 9 ani, ce stie el de iubire?" m-am intrebat. Trotuarul, strada, erau umede, iar soarele se oglindea feeric in pojghita de noroi de peste betoane. Totusi, dimineata aburita, umeda si sclipitoare are un farmec aparte aici. Parca esti in iarmaroc.

Tocurile incearca sa se descurce in gropile vesnice din trotuare sau in noroaiele ce se aduna dupa capriciile vremii. Muncitorii ranjesc si se uita dupa fuste, glumesc magareste si isi vad de mistria lor. Un tip se fereste de o masina, ca si cand ar iesi cineva sau ceva de acolo si intra in mine. Ii fac loc unui asiatic, cu masina lui de teren, sa intre intr-o curte. Imi face semn cu mana, de multumire. Trec pe langa JTI si ma ia de nas un miros duceag de tigari. Uneori e insuportabil. Iarna se mai domoleste mireasma, insa. Ma intreb daca aerul meu filtrat de la birou o fi pastrand din ramasitele "tutungeriei" de langa.

In Pipera, trotuarele sunt mai mereu gaurite si peticite, iar gramezile de pamant ocupa buna parte din trotuar. Restul de spatiu pe care ai putea merge este luat de masinile parcate in fata firmelor, fara amenajari pentru ilustrele pe patru roti. Ehh... si ce poveste frumoasa cand se inunda zona!


Toate astea se intampla in cateva minute de mers pe jos, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu, cum iesi de la metrou, spre dreapta. Arareori ajung si inspre sensul din stanga. Acolo sunt cladirile "girafe", IBM, Banc Post s.a. Noroiul nu lipseste nici de acolo, dar pare totul nitelus mai rarefiat.

In rest, oitele isi vad de drumul spre birouri, unde e alta poveste. Dar pe asta o pastram pentru alta data.

3 comentarii:

ileana spunea...

Ehe, se vede ca s-au schimbat multe de cand am fost eu pe acolo, cartierul s-a dezvoltat :) mai putin cu trotuare..
Acum niste ani, imi faceam de lucru la o firma de pe acolo, spre stanga de la metrou, si o bucata de drum mergeam pe un maidan, iar apoi direct pe sosea :) iar dupa ce se lasa intunericul, maidanul oferea ceva surprize grupurilor feminine :))

nami spunea...

Mai, trotuare sunt, dar pentru masini si muncitori care le tot "fac si desfac". In rest, na, zona tot infloreste cu alte si alte cladiri de birouri. Mica "pietuca" cu buticuri si cabanute, de care ziceam, e data in folosinta din iarna asta. Pana acum a fost o imensa groapa acolo, inconjurata de niste garduri inalte de metal. Sincer, e o colorata sorcova tot ce se intampla aici.
Surprize? Ce fel?

ileana spunea...

Hm, poate ar merita o excursie foto si in acest cartier in continua prefacere :)
pai... surprize din alea cu domni care tin cu tot dinadinsul sa iti arate diverse lucruri :P in general, prefera parcurile, dar se vede ca si zonele industriale sunt bune :)