Ziua 6 :
Pe la 3 noaptea scriam. Dimineata, mi-am realuat gandurile, dar le-am pierdut pe toate. Copil amarat putin, dar trece.
Azi am dejunat tot la terasa infrigurata. Fata care ne-a strans masa, ne-a dat sa citim un bilet in engleza:
Asta m-a pus pe ganduri; ne intrebam ce puteam face. Din pacate, ne-am dat seama ca nu aveam ce, mai ales ca nu stiam ce era in spatele unei astfel de povesti. Sper, totusi, ca isi va putea lua zborul la un moment dat.
De acolo de sus, laudat fie copacul, cei de la hotel ne promisesera o vedere panoramica de milioane. Noi am vazut o panorama de antene. Fiecare casa are 4-5. Va inchipuiti un oras plin ochi cu ziduri, parabolice si oameni, prea multe din fiecare. Impreuna cu ghidul (cu acte in regula, de asta data) am pornit prin Medina: o fortareata cu miazme nu prea prietenoase si strazi murdare, dar cu oameni parca mai deschisi la infatisare. Din pacate, sufletul e neschimbat - sunt la fel de rai si posomorati. Tot tarabe si aici, tot magazine saracacioase, tot restaurante certate cu igiena si scumpe. Cele mai inguste stradute si usi de lemn fereacate cu zavoare. Vineri e zi de rugaciune importanta la ei, asa ca barbatii dispar de pe strazi, ca si cand ai da pauza unei melodii. Imediat se umple la loc si incepe forfota.
Am fost sa vedem doua vopsitorii de piele, ca turistii asa. Acest lucru nu m-a incantat prea tare: mi-ar fi placut sa vad mai mult, cu totul altceva. In plus, spre "necazul" meu, am reusit sa obtinem si un tur intr-unul din ateliere. Toata treaba a costat 10 euro de persoana si ceva greturi adunate. Mizeria si mirosurile proliferau. Am mers printre toate caldarile lor pline de substante dubioase, am intrat in toate coltisoarele muncii lor, in rusinea lor si am plecat cu mine mai mica.
- Asta ne arata cat de josnici suntem ca oameni, mi-a spus Erik cand priveam de deasupra o astfel de vopsitorie. Si cred ca asa era.
Am mai zabovit un pic prin Fes, am dat pe o masa cu salata, cartofi prajiti si oua ochiuri 11 euro de caciula si am plecat. Jecmaneala. Noroc ca nu mai stam aici. Tintim spre Essaoueira de acum.
Ziua 7
Azi am pornit spre aa... Casablanca? Nu! Rabat? Nu. Essaouira? Inca nu. Daaa... Marrakech. Civilizatie, autostrada. Ieeeii !! Din nou, totul se schimba vizibil. Cu cat ne apropiem de punctul marcat cu rosu pe harta, pielea oamenilor e mai neagra, pamanturile mai rosii. Deja ma simt altfel, vazand lucruri care arata cum le stiu de pe continentul nostru. Oprim de cateva ori bune pe la benzinarii si puncte de servicii si ne chinuim sa instalam un navigator pe tableta, dar nu vrea si pace, asa ca tot cu Google Maps ne facem cale. Bun ce-o fi, cum zice blondinul. Filmez in treacat, privesc la pamantul in nuante de rosu cu galben, portocaliu cu negru, la cerul albastru si soarele zapauc, ascultam muzici faine, prindem apusul cu munti indeparati si ajungem in Marakechul plin de luminite. De la intrare, imi dau seama ca aici imi place. Tot un haos in trafic, scutere mii care merg anapoda, nimeni nu se asigura, nimeni nu semnalizeaza, toti claxoneaza, abia respecta semafoarele, oamenii trec neregulamentar, de fapt, ce e acela "regulamentar"? Si cand te gandesti ca noi era sa incasam iar amenda pentru depasire de viteza pe autostrada! Au si Mc., spre mirarea mea, ocazie cu care zaresc si eu primii copii frumosi si oameni imbracati cam ca la noi. Parul oamenilor devine mai cret, lumea mai civilizata.
Am facut chek-in-ul pe fuga, in strada, in fata unui hotel de 5 stele. Aveam nevoie de internetul lui, nu ca ne-am fi permis noi o sedere asa luxoasa. Riad Shaloma e sortitul si il recomand, desi e la mama naibii intr-o intortochere de nedescris in Medina orasului. O iei pe stradute, Dumnezeu stie cum, dar cand ajungi, iti zboara ici oboseala, colo nemultumirile. 200 dirhami au fost pentru a urmari un taximetrist care nu stia unde ne duce, iar 230 pentru o camera la hotel. Taximetristii de la noi sunt parfum, va zic eu!
Pentru a sti cum sa ajungem la hotel, Erik, plecat in recunoastere, l-a luat amanet pe receptionist vreo jumatate de ora. Masina, cu tot cu chei, am lasat-o intr-o parcare aflata la mama naibii, dar fie ce-o fi! Speram sa nu ramanem cu ochii in soare.
Pentru a sti cum sa ajungem la hotel, Erik, plecat in recunoastere, l-a luat amanet pe receptionist vreo jumatate de ora. Masina, cu tot cu chei, am lasat-o intr-o parcare aflata la mama naibii, dar fie ce-o fi! Speram sa nu ramanem cu ochii in soare.
Cum am ajuns, ne-am tolanit pe canapelele din terasa. Si ce bijuterie de arhitectura : un fel de casa boiereasca cu mai multe caturi si culoare ce dau intr-o curte interioara. Totul curat... in sfarsit! Nu mai mirosim a praf in seara asta... uimire! Toti pornim dispozitivele de tinut legatura cu cei de acasa si palavragim ca niste cibernauti ce suntem. Mancarea buna, vesela curata, liniste. Imi pun inima la loc. Un dus, ahhh… ce dus cu patru picioare si somn de voie in cearsafuri albe, langa baietul drag. Ce poate fi mai frumos?
Acum e dimineata, Erik se mataie de rasfat mai ceva decat o pisica. N-as mai pleca de aici, dar om vedea ce ne mai asteapta si azi.
Acum e dimineata, Erik se mataie de rasfat mai ceva decat o pisica. N-as mai pleca de aici, dar om vedea ce ne mai asteapta si azi.
Ziua 8
Cu toate astea, starea noastra e buna, asa ca mai facem cateva achizitii pentru noi si prieteni, dupa care ne continuam pepriplul printre tarabe, oameni, marfuri. Ajungem in piata mare si bem un ceai la terasa, urmarind niste baietani facand acrobatii in strada si fugind mancand pamantul. Apoi coboram in Babilon. Piata e plina de femei ce picteaza cu Hena mainile fetelor, promitandu-le un viitor frumos, de vanzatori de produse naturiste, sucuri, tot felul de oameni care vor sa te atraga cu cate ceva. Un nene aduna in jurul lui zeci de oameni pentru un numar cu un pahar cu apa si un ou pentru care face mare tam-tam dar, cum nu mai termina cu palavrageala, nu il vedem pana la final.
Tot aici sunt renumitii oameni cu serpi care danseaza; pentru mine, multi serpi laolalta care nu fac nimic. Le-or fi dat si lor hasis, asa stau de cuminti. Un nene plin de clopote si talangute vine si se scalambaie in fata noastra, bineinteles ca nu pe gratis. Pe bani sunt si pozele pe care vrem sa le facem, asa ca ori suntem sireti, ori ne resemnam si plecam. Mai nene, dar e cineva care munceste cinstit in tara asta? Cineva care sa nu ceara novele pentru ca iti da o informatie? Cineva cu buna vointa si atat?
Mananc niste spaghete la margine de piata, lucru care ma incanta maxim si sunt tare multumita de bune ce sunt. Facem cale intoarsa la hotel sa ne odihnim, dupa care hotaram sa o mai luam putin la pas ca de maine, iar la drum. Nu mai gasim palatele deschise, asa ca urmam cam acelasi intinerariu de mai 'nainte - Marrakech-ul nu e un oras in care sa poti vedea prea multe in zona veche. Partea noua a orasului, in schimb, e foarte civilizata, cu vile, strazi largi si curate, parcuri, palmieri... da, da... ne place.Noi nu ajungem pe acolo, dar ne multumim sa o zarim din masina. Cina-i buna, povestile si glumitele curg, dar mai vine vremea sa ne si retragem la cuiburile noastre. Ne hlizim de zguduim hotelul din temelii uitandu-ne la filmulete pe youtube, dupa care somn, fratica.
Ziua 9
Dimineata urmeaza o mica tura de palat si muzeu, loc in care ma simt putin sinistru, strabatand culoarele intunecate, aievea luminita de mici ferestruici ce dau spre cer.
Check out si drum indicat gresit de GPS (acum avem si din acesta). Dar ce bine, ca uite asa am ajuns pe un drum ce hoinareste prin adevarata Africa, asa cum mi-o imaginam, cu casute din chirpici, cu copii mergand kilometri pe jos sau pe biciclete la scoala, cutiute de chibrituri cu ferestre mici in pustietati, palcuri de verdeata, desertul in devenire. Un tuareg transporta un copil dormind pe un magar cu poveri. Moment de neuitat, o imagine din alt film. Pe margine se aliniaza ateliere de fierarie si masini vechi, maslini si alti pomi frumosi. Noi ne oprim sa cumparam mandarine, 2 kg cu 9 dirhami, minune pe pamant. Atlasii sunt in departare, ascunsi de nori.
Aahh... Essaouira e o mica bijuterie. Alb albastriu, un port plin cu barci de lemn leganate de vant si cu pescarusi, cu pesti pe tarabe si apus frumos, cu stancarii de care se spulbera apa, cu miros umed de balta plina cu pesti. Atlanticul e in splendoare. Apusul mangaie chipurile noastre, sarutul e moale, pana in adancurile sufletului, mancarea se lasa asteptata. Nu ma mai gandesc la nota pentru ca gasim bere si ne veselim. Hotelul e undeva in labirint si pare un mic cuibusor de nebunii. Sunt in port si porturile imi plac mult. Sclipirile pe apa sunt aurii, pescarusii sunt aliniati, lumea se plimba pe margine de ocean, pisicile zac sau miauna de foame, lumea trebaluieste.
Baietii au iesit in seara asta in oras, la o cantare. Eu fac dus si ma apuc de scris, putin sucarita. Mofturoasa mai sunt si eu uneori, dar nu strica. De acum, mai e putin si ne intoarcem. Vreau si nu. Finalurile, de obicei, sunt cele mai frumoase...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu