Imi incep postarea prin urmatoarele cuvinte: un pic de Bulgaria nu strica nimanui pentru a vedea cu ce e mai frumoasa tara noastra. Nefiind in intentia mea sa fiu carcotasa ci doar sincera, am sa descriu un pic din ceea ce am vazut eu in aceasta tarisoara de la sud de Romania.
Totata lumea stie ca trecerea in Bulgaria se face pe un pod, insa nu stiu daca aceasta a observat si ca, pe partea romaneasca, becurile sunt in intregime sparte, pe cand, pe partea bulgareasca sunt neatinse. De cum intri, iti dai seama ca bulgarii au drumuri mai bune ca ale noastre la care inca se lucreaza, dar stiu oamenii sa isi faca primirea cu ceva neted sub roti. Mai incolo, prima impresie se rastoarna, atunci cand incepi sa te zgaltai bine de tot, pe strazile peticite. Te lovesti de o "arhitectura" lipsita de personalitate, comunista, pestrita, invechita, compusa din blocuri mult mai inalte de cum gasim prin tara si case din caramida, netencuite pe afara, de o culoare caramiziu-cenusie, care arata ca dupa un bombardament. Pentru a ajunge la destinatia noastra, Sunny Beach, traversam un peisaj deluros, plin de verdeata, de o frumusete linistitoare, in care te rasfeti cu privirea. Totusi, te intrebi unde e lumea din Bulgaria. Sa treci prin localitati (de altfel, atat de rare) si sa nu vezi tipenie de om e cam ciudat. Afli ca mafia imobiliara este in floare acolo, de aceea, cand ajungi in statiuni, te intampina o mare gramada de cladiri construite si nefolosite. Mai afli, dupa ce vezi la porti fotografii ale raposatilor, ca e un obicei ca, dupa moarte, fotografia celui ce nu mai este, sa sada pe veci postata in poarta, un obicei, de altfel, si al altor popoare balcanice.
De ce te mai lovesti? O nepasare a conducatorilor bulgari (despre care citisem ca isi iau carnetele de conducere, in procentaj destul de mare, in mod "necurat"), care se asteapta sa faci tu, cetatean strain, tot posibilul sa scapi din calea "piezei rele". Pentru a fi mai explicita, trece nenea cu "motoreta", in acelasi sens de mers cu noi si, daca nu incetineam noi, nu se alegea el cu o intalnire cu tirul din fata noastra? Exemplele sunt multiple si toata "gasca" de conducatori auto romani au semnalat problema. De retinut!!!
Ajungem in Sunny Beach. Parca ma simt in Las Vegas-ul bulgaresc, plin ochi cu hoteluri si restaurante: zeci, sute. Ai zice ca toata populatia Terrei poate intra acolo. De unde, in apartamentele construite aiurea, nu vedeai tipenie, in statiune se schimba situatia. Stradute inguste, cu masini parcate de o parte si de alta, cu dublu sens, dar la care astepti sa intri pe singurul sens ramas disponibil; culori de toate soiurile, o grandomanie exagerata si un fel de turnulete "gypsi" ce caracterizeaza hotelurile; lipsa de indicatoare; turisti din plin. Hotelul nostru este de 5 stele. Te-ai astepta sa fie "WOW", dar cine a mai fost in Bulgaria iti poate spune ca 5 stele se preteaza la 3 stele, cu adaosul ca este "all inclusive". Bineinteles ca mancarea iti da peste cap digestia daca nu decizi din timp sa treci pe vegetale sau sa mananci la alt restaurant. Ca tot holul este aurit, nu mai spui nimic, dar cand scrie ca te poti caza la ora 14 si nu poti decat peste inca o ora, nu prea iti convine. Treci peste asta daca ai o camera frumoasa, draguta, in aripa renovata (noroc ca nu am stat in partea veche a hotelului). Programul de masa se termina cu 10 minute inainte de "ora oficiala", asa ca, daca te duci sa bei o cafea, automatul este blocat. Cu putin noroc si cu ochi dulci, poti obtine "invoire" pentru o "zeama cu gust de ness", intinsa pana la apa chioara, de o Cola cu gust de Pepsi lungit pana aproape nu mai are gust si tot asa.
Eehh... pana aici fu totul cam trist. De la plaja, insa, se cam schimba situatia. Umbrelute verzi si albe, sezlonguri cu 7 leva, nisip curat, apa transparenta, lume mai civilizata. Sunt din plin optiuni de distractie: parasailing, catamaran, ski jeturi, banana si tot felul de alte "zapaceli". Pe plaja nu se intra cu porumb fiert, namol sau mai stiu eu ce zgabloante facute din podoabele nisipului. Daca nu ai norocul sa vezi un "cauciuc" folosit prin apa sau mai stiu eu ce alte materii plutitoare, te incanta ca apa este mai albastra/verde si mai curata decat la noi.
Pentru viata de noapte, ai optiuni din plin. O plimbare prin bazar te poate delecta si iti poate da o carte de vizita. Mai sunt cluburile cu muzica de toate felurile si restaurantele unde se canta live. Revenind, insa, la bazar, am sa fac o insiruire cu ceea ce poti descoperi pe acolo: suc la dozator (ooo, ce amintiri din copilarie), inghetata delicioasa vanduta cu gramaj, telefoane publice ("sunny tel") cu tarife foarte bune pentru a suna acasa, domni cu maimute sau serpi care te imbie la fotografii, cotomedii moderne care te intorc pe toate partile sau te fac sa traiesti senzatii 3 D, plimbari intr-un fel de risca cu muzica ce face bum-bum, un fel de triciclete electrice, pizza imensa, marfa de bazar mai mult sau mai putin kitschoasa, oameni ce te imbie sa intri in restaurantul lor, tricouri cu inscriptii care mai de care mai neobisnuite, tigari de toate natiile si alte de-ale gurii.
Daca alegi sa iesi in club si daca ai fustita, asteapta-te ca niste arabi sa vina sa iti faca avansuri, daca nu, distreaza-te cu germanii si fii multumit de promptitudinea si grija chelnerului de a fi servit. Muzica satisface pe toata lumea si se danseaza la greu. Ca sa mananci niste fructe de mare gatite bine, poti da o fuga cu masina la Nessebar. Daca ai chef de karting, in 5 minute te asteapta adrenalina.
Nu prea stii cu ce gust sa pleci acolo, dar, daca ai umblat si prin alte locuri, sigur vei spune ca avantajul lor comparativ cu Romania consta doar in faptul ca stiu sa atraga turisti prin publicitate si distractie, prin serviciul "all inclusive", prin curatenia plajei si a marii, prin preturi accesibile (daca nu vorbim de masaj, spa sau alte rasfaturi care sunt mai scumpe decat la noi, chiar la dublu pret). Iar daca iti e dor de romani, ii vei gasi la orice pas. Totusi, Balcic sau Nisipurile de Aur par a sta mai bine decat Sunny Beach.
Si ce mai au bulgarii si nu avem noi: un post de televiziune, Info Bulgaria, cu oferta turistica a Bulgariei. Gestul conteaza: prezentarile si reportajele au acelasi iz comunist si inapoiat, dar sunt informative. Cat despre preturile din hypermarket: raiul dulciurilor ieftine si bune.
Cam asta a fost impresia mea. Sunt sigura ca vor fi oameni care ma vor contrazice, persoane care imi vor da dreptate. Totusi, e o chestie de gusturi.
2 comentarii:
cititi blog-ul intreg, destul de bine
Nu prea inteleg daca te adresezi mie sau celor ce imi citesc blogul. Daca am facut vreo greseala, am rugamintea sa imi atragi parerea punctual. Multumesc.
Trimiteți un comentariu